Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Μεξικό

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα στην πόλη Κανκούν του Μεξικού οι συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή τουλάχιστον 200 χωρών, με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έστω και σε ένα μικρό τμήμα των επίμαχων θεμάτων που διχάζουν πλούσιες και φτωχές χώρες.

Πρωταρχικός στόχος της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, ύστερα από την αποτυχία της περσινής διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, είναι να αποφασισθεί μία πιο αυστηρή συμφωνία για το κλίμα, η οποία να διαδεχθεί το "Πρωτόκολλο του Κιότο" που εκπνέει το 2010 για να ενισχυθεί η δράση κατά της υπερθέρμανσης.

Επίσης, ειδικότερα, είναι η σωτηρία των τροπικών δασών και η προετοιμασία του πληθυσμού της γης για ένα πιο ζεστό πλανήτη. Επίσης, θα αναζητηθούν τρόποι για να επισημοποιηθούν οι υφιστάμενοι στόχοι για την περικοπή των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.


Οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ έχουν οδηγήσει σε αντιπαράθεση τις......δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

"Το δίλημμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της φτώχειας, μεταξύ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένα πλαστό δίλημμα", δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλδερόν, κατά την τελετή των εγκαινίων μίας ανεμογεννήτριας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο ξενοδοχείο που φιλοξενεί τη συνδιάσκεψη.

"Θα επιδιώξουμε την υιοθέτηση λίγων αποφάσεων και ελπίζουμε ότι θα πάμε μπροστά" σημείωσε ο Αρτίρ Ρουνζ- Μέτζγκερ, εκ των κορυφαίων διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα.

Οι αφρικανικές χώρες απέρριψαν ωστόσο μια κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιματική αλλαγή, εκτιμώντας ότι "το έγγραφο που συντάχθηκε από τους Ευρωπαίους δεν αντανακλά τις προτεραιότητες της αφρικανικής ηπείρου", όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Το έγγραφο απορρίφθηκε από τις αφρικανικές χώρες, οι οποίες εκτιμούν πως η δήλωση αντανακλούσε μάλλον μια ευρωπαϊκή προτεραιότητα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης αφρικανικής χώρας, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του.

Ευρωπαϊκή πηγή, σύμφωνα πάντοτε με το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι το θέμα "δεν έχει ακόμη τελειώσει" προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί καθ' όλη τη διάρκεια της διάσκεψης.
ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου