Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ξεπερνώντας κάθε φαντασία

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

Η ζωή, το συλλογιζόμαστε, συχνά έχει περισσότερη φαντασία από εμάς. Ετσι, όσα συμβαίνουν τελευταία στον πλανήτη δεν τα είχαν προβλέψει ούτε οι πλέον διορατικοί και δημιουργικοί σεναριογράφοι του Χόλιγουντ.

Κάθε είδος καταστροφής, ανωμαλίας, πλεκτάνης επινόησαν κατά καιρούς για τις ταινίες τους και συχνά-πυκνά τα σενάριά τους επαληθεύτηκαν σε βάθος χρόνου. Να κινδυνεύει όμως ολόκληρη Ευρώπη και ενδεχομένως ο μισός πλανήτης, επειδή μια μικρή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, έπεσε έξω στους υπολογισμούς της και κάποιοι έκαναν πάρτι με το δημόσιο χρήμα, ούτε ο Σπίλμπεργκ θα μπορούσε να το εμπνευστεί.

«Το μέλλον της γηραιάς ηπείρου εξαρτάται από βουλευτές της ελληνικής επαρχίας», «Ελλάδα και ΗΠΑ στην ίδια μοίρα»· είναι τίτλοι που αναμφισβήτητα θα γίνονταν σε άλλες εποχές μπεστ σέλερ στην αγορά των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. Πάντως σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και η πραγματικότητα γράφει ιστορία στο χώρο του παραδόξου...

Η αχαλίνωτη φαντασία, δε, εισβάλλει τώρα σε ανύποπτους τομείς. Στην οικονομία π.χ. ευφάνταστες και συχνά ξενόγλωσσες ονομασίες έχουν τα σενάρια που προτείνονται για τη σωτηρία της Ελλάδας, όπως Selective Default, Haircut του χρέους κ.λπ κ.λπ. Κάτι σαν Quantum of Solace, σαν τον τίτλο δηλαδή της πιο προσφάτης ταινίας Τζέιμς Μποντ, που ελάχιστοι το κατανόησαν.

Προσφέρονται, με λίγα λόγια, οι συγκυρίες για κάθε είδους ερμηνεία και εκμετάλλευση. Και το έχουν αντιληφθεί εγχώρια και........διεθνή «κοράκια». Οίκοι αξιολόγησης, ξένα και ελληνικά ΜΜΕ, πολιτικοί εκτός και εντός συνόρων. Παίζουν με τις λέξεις και τα νεύρα των Ελλήνων πολιτών. Με αποτέλεσμα το «χρεοκοπία ή μη χρεοκοπία» να είναι το αμλετικό δίλημμα του καλοκαιριού. Ωστόσο κοντός ψαλμός αλληλούια. Θα λυθεί σύντομα ο γρίφος, ή έτσι τουλάχιστον θέλουμε να πιστεύουμε.

Αναμένουμε μια απόφαση την Πέμπτη από τη σύνοδο κορυφής. Τώρα, το πόσο γενναία θα είναι και αποτελεσματική, ώστε να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της χώρας και να προσφέρει στην Ελλάδα μια τελευταία ευκαιρία για ανάκαμψη, ένας θεός το ξέρει.
Ανεξάρτητα όμως από την απόφαση που θα λάβουν άλλοι για εμάς, υπάρχει και η δική μας ευθύνη. Η ευθύνη του καθενός μας προσωπικά, αλλά προπαντός όσων μας κυβερνούν και εκείνων που τους αντιπολιτεύονται.

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν... και ανεξάρτητα από τους επίσημους όρους, αυτή είναι η μοναδική αλήθεια, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τη πραγματικότητα πολλών νοικοκυριών. Και όσοι κρατούν τα ηνία της χώρας, καλύτερα θα έπρατταν, αντί να βγαίνουν σεργιάνι στα κανάλια για να σχολιάσουν τη μια ή την άλλη ορολογία ή δήλωση του αντιπάλου, να σήκωναν τα μανίκια τους για να σώσουν ό,τι έχει απομείνει. Στην αντίθετη περίπτωση, το θρίλερ που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες, μπροστά στα μάτια μας, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ελληνική φαρσοκωμωδία και όπως είναι γνωστό, όπου φτωχός και η μοίρα του...

Περισσότερη σοβαρότητα περιμέναμε, με απλά λόγια, την ύστατη τουλάχιστον αυτή στιγμή όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις. Και κάποιοι δεν την επιδεικνύουν. Εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα κτήμα τους και την οικονομική κρίση ευκαιρία για λαμπρή πολιτική καριέρα.
ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου