Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Πράσινη λατέρνα

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ούτε καθιστός ούτε όρθιος. Ούτε απλήρωτος συμβασιούχος ούτε όργανο της τάξης αν και χειρίζεται... όργανο στην «αυλή» της Ακρόπολης. Γυρίζει τη μανιβέλα στη λατέρνα αγέλαστος.

Η μουσική εκπέμπεται ύποπτα αψεγάδιαστη στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου. Ο κόσμος περνάει από δίπλα. Πλησιάζω. «Πώς το καταφέρνεις να βγάζει η λατέρνα τόσο καλό ήχο;», ρωτώ. Χαμογελά. Πώς τη συντηρεί; Ποιος την κουρδίζει; Κοιτάζει αλλού. Το τραγούδι τελειώνει. Μέσα από το ζωγραφισμένο ξύλο ακούγεται τώρα άλλη μελωδία. «Μόνος σου τη φτιάχνεις;», επιμένω. Η απάντησή του πέφτει σαν ψεκασμός με χημικά: «Αλλάζω μπαταρίες όποτε χρειαστεί»...


Κεραυνοβολημένος, κάνω μεταβολή να φύγω, αλλά ξαναγυρνώ. «Και γιατί, ρε πατριώτη, γυρίζεις τη μανιβέλα;». Απάντηση δεν προκύπτει. Αδιέξοδο - από αυτά που δεν υπάρχουν στη δημοκρατία. Συνεχίζω μόνος, σαν να βρίσκομαι όντως υπό την επήρεια χημικών αερίων: Μήπως πρόκειται για το νέο, μοναδικό, παγκοσμίως πρώτο, πρότζεκτ για την πράσινη ενέργεια; Αυτό είναι! Μια λατέρνα-μαϊμού. Χωρίς περίπλοκους μηχανισμούς για να ηχούν την ιστορία. Χωρίς να χρειάζεται συντήρηση και λάδωμα. Χωρίς βάρος για να δυσκολεύει τη ζωή του «πρότζεκτ μάνατζερ», που θα έχει μόνο μία υποχρέωση: να......φορτίζει τις μπαταρίες από την κίνηση της μανιβέλας!!!

Πρόκειται για το εργαλείο που θα φέρει την Ελλάδα σούμπιτη στο 2020. Τι ανεμογεννήτριες, τι φωτοβολταϊκά και τι ενέργεια από τα κύματα; Πράγματα απλά. Χωρίς δίκτυα για να μεταφέρουν την ενέργεια και γιγάντιες κατασκευές που θα αλλοιώνουν το περιβάλλον. Χωρίς εργολάβους, αδειοδοτήσεις, γραφειοκρατία, παράβολα, αποσβέσεις, γρηγορόσημα και οικολογικές ανησυχίες. Μόνο χαρά για τους επισκέπτες, ελληνικόν φως και θέαμα. Μύθοι, πλήθη, κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Την ώρα που περνά το οργανάκι, θα βλέπει ο καθείς τα θαύματα της πράσινης ενέργειας. Της «πράσινης λατέρνας»...

Βεβαίως, υπάρχει ο κίνδυνος, η τάξη των πράσινων λατερνατζήδων να πληθύνει κάποια στιγμή επικίνδυνα. Να χρειαστεί κρατική παρέμβαση. Να εκδοθούν άδειες για την κυκλοφορία των οργάνων σε όσους έχουν προλάβει να αποκτήσουν και είναι πραγματικά... πράσινοι. Να απαγορευθεί μετά η έκδοση νέων αδειών. Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αγοράζει την άδεια από κάποιον που τη διαθέτει. Οι τιμές των αδειών θα βρεθούν χρόνο με το χρόνο στα ουράνια. Ακόμη ένα κλειστό επάγγελμα θα έχει ήδη διαμορφωθεί. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν θα μπορούν να μπουν ελεύθερα στην ανερχόμενη αυτή αγορά. Θα προσφεύγουν στις επιτροπές ανταγωνισμού και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η Ελλάδα θα καταδικάζεται και θα καλείται να πληρώσει πρόστιμα εκατομμυρίων. Αλλά θα έχει ανάγκη νέων επενδύσεων.

Το σενάριο εδώ γίνεται εφιαλτικό. Η κυβέρνηση, που δεν ξέρουμε αν τότε θα είναι το ίδιο πράσινη, θα αποφασίσει να επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία νέων οργάνων. Οι παλαιοί λατερνατζήδες θα κατεβούν σε απεργία, καταλαμβάνοντας με τα όργανά τους πεζοδρόμους, πλατείες, προκυμαίες και κάθε χώρο αναψυχής. Θα παίζουν όλοι μαζί προκαλώντας πανδαιμόνιο. Ο επιχειρηματικός κόσμος θα αρχίσει να διαμαρτύρεται για τη ζημιά που προκαλείται στον τουρισμό. Η κυβέρνηση θα δείξει αποφασιστικά την πυγμή της. Και τα ΜΑΤ θα επαναλάβουν τις πολιτιστικές εξορμήσεις τους στην Ακρόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου