Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η έντυπη αντίσταση σε μία έκθεση

Μια έκθεση που φέρνει στην επικαιρότητα την αγωνιστική δημοσιογραφία αλλοτινών καιρών, πολύ διαφορετική από τη σημερινή, εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα. 

Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης «Δικτατορία 1967-1974 - Η έντυπη αντίσταση» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Εϋνάρδου από το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης είναι ότι, για πρώτη φορά, παρουσιάζονται στο κοινό συγκεντρωμένα τόσα έντυπα της συγκεκριμένης περιόδου- παράνομα ή κινούμενα στα όρια της νομιμότητας- τυπωμένα εντός και εκτός Ελλάδας, δελτία δακτυλόγραφα ή πολυγραφημένα, χειρόγραφα σημειώματα, προκηρύξεις, αφίσες κ.λπ.


Ολα αυτά τα τεκμήρια της διαρκούς προσπάθειας ανατροπής του στρατιωτικού καθεστώτος (τα οποία πολλές φορές εξαργυρώθηκαν με τη ζωή όσων τα υπέγραψαν) αφηγούνται το σκοτεινό χρονικό της χούντας και δικαιώνουν τη.......δημοσιογραφία σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες για τον Τύπο.

«Ανθρωποι που στο κάτοπτρο του Τύπου αναγνωρίζουν τα σημάδια που ο χρόνος και η Ιστορία ίσως να έχουν λειάνει, η μνήμη όμως τα διατηρεί αναλλοίωτα. Δεν είναι μικρή δικαίωση αυτή για τη δημοσιογραφία» αναφέρει ο Μόσχος Βοϊτσίδης, πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, στον κατάλογο της έκθεσης. 

Ο αντιδικτατορικός Τύπος χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: τον παράνομο, τον «νόμιμο» αντιδικτατορικό και τον αντιδικτατορικό Τύπο του εξωτερικού. Πρόκειται για έντυπα που κατά τεκμήριον τυπώθηκαν και διακινήθηκαν υπό συνθήκες παρανομίας στο εσωτερικό της χώρας, έντυπα που εκδόθηκαν στην Ελλάδα από πρόσωπα ή φορείς με αντιδικτατορική στάση και έντυπα που εκδόθηκαν κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και στη Βόρεια Αμερική. 

Από τη νύχτα της 21ης Απριλίου και έπειτα, στον χώρο του Τύπου επιβλήθηκε προληπτική λογοκρισία και απαγορεύθηκε η κυκλοφορία μιας σειράς εφημερίδων και περιοδικών. Οι πρώτες αντιδικτατορικές ομάδες ξεκίνησαν τη δράση τους με την κυκλοφορία εντύπων προκηρύξεων, διοχέτευση πληροφοριών στο εξωτερικό, άπλωμα πανό, τοιχοκόλληση αφισών κ.ά. Η πλειονότητα των παράνομων εντύπων προήλθε από την Αριστερά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο αυτές οι σελίδες παρέμειναν ως αποδείξεις ενός πείσματος που αναμετρήθηκε με την καταστολή, τη βία και τον θάνατο αναζητώντας την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.
ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου