Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

«Caganer» - Ο αφοδεύων χωρικός!

Όσοι βρεθείτε τα Χριστούγεννα σε πόλεις της Καταλονίας (στην Βαρκελώνη, στην Ταραγόνα κ.α.), εάν εκεί που χαζεύετε την αναπαράσταση της Θείας Γέννησης εντοπίσετε, προς μεγάλη σας έκπληξη, κρυμμένη ανάμεσα στον Ιησού, τη Μαρία, τον Ιωσήφ και τους μάγους με τα δώρα, την φιγούρα ενός χωρικού ο οποίος έχει κατεβάσει το παντελόνι του κάνει την ανάγκη του, μην παραξενευτείτε.

Πρόκειται για τον επονομαζόμενο «Caganer», τον αφοδεύοντα χωρικό, μια παραδοσιακή μορφή των εορτών, απολύτως συνυφασμένη, ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα, με τα Χριστούγεννα στην Καταλονία καθώς και σε περιοχές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

Αγαπητός στα παιδιά και αποδεκτός από την Καθολική Εκκλησία, ο «Caganer» λέγεται, σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εξήγηση, πως συμβολίζει την γονιμότητα της γης (άλλωστε, κάνοντας την.......ανάγκη του, την εμπλουτίζει με λίπασμα), την ελπίδα και την ευημερία.

Μάλιστα, στον εν λόγω χωρικό δεν διστάζουν να δίνουν συχνά τα χαρακτηριστικά γνωστών προσωπικοτήτων της ιστορίας ή της λογοτεχνίας, παράδοση από την οποία δεν ξέφυγε ούτε ο δημοφιλής Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου