Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η «διαστημική αποστολή» του Βατικανού

«Αν όλα ξεκίνησαν με το Μπιγκ Μπανγκ, τι υπήρχε πριν από αυτό;» Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει η νέα ιστοσελίδα του Βατικανού και της επιστημονικής κοινότητας της Ιταλίας.

Υστερα από αιώνες καχυποψίας μεταξύ επιστημών και εκκλησίας, οι δημιουργοί της ιστοσελίδας φιλοδοξούν να προσφέρουν στο κοινό περισσότερες πληροφορίες για κάθε πλευρά της αντιπαράθεσης. Η σελίδα, που θα είναι προσβάσιμη στα ιταλικά και τα αγγλικά, διαθέτει πληροφορίες για το κάθε τι, από την αστρονομία στη θεολογία και από τις διαστημικές αποστολές μέχρι και τη φιλοσοφία και την τέχνη. Θα διαθέτει τρις πύλες, μία για το κοινό, μία για φοιτητές και εκπαιδευτικούς και μία τρίτη για επιστήμονες.

Σε κάθε πύλη της σελίδας, οι επισκέπτες θα διαθέτουν πρόσβαση σε ποικιλία οπτικοακουστικών μέσων, αλλά και στα τελευταία στοιχεία και δεδομένα από δορυφόρους. Πρόκειται για κοινή προσπάθεια του Βατικανού και της ιταλικής υπηρεσίας διαστήματος ASI.

Ο καθολικός καρδινάλιος Τζιανφράνκο Μπατίστι, κοσμήτορας της σχολής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Αγίας Έδρας, θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας. «Από την πλευρά της εκκλησίας, η ιστοσελίδα φιλοδοξεί να κάνει τους ευσεβείς να διαπιστώσουν ότι...οι επιστήμονες δεν είναι εχθροί της πίστης, και το ανάποδο. Οι δύο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν η μία την άλλη για το καλό της ανθρωπότητας», λέει ο καρδινάλιος Μπατίστι. 


Οι δεσμοί της Καθολικής Εκκλησίας με την αστρονομία χρονολογούνται από το 16ο αιώνα, όταν ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' θεσμοθέτησε επιτροπή για τη μελέτη των επιστημονικών παρατηρήσεων. Εκτοτε, η Αγία Εδρα διατήρησε το ενδιαφέρον της στην αστρονομική έρευνα, με το πρώτο αστεροσκοπείο του Βατικανού να κατασκευάζεται το 18ο αιώνα. Το 1993, το Vatican Advanced Telescope ολοκληρώθηκε στο όρος Γκράχαμ της Αριζόνα, ενώ το ραδιοτηλεσκόπιο έχει χαρακτηρισθεί το καλύτερο στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.Στη μακρά του ιστορία, όμως, το Βατικανό γνώρισε και περιόδους έχθρας κατά όσων επιστημόνων αμφισβήτησαν τα εκκλησιαστικά διδάγματα. Ο Δομινικανός μοναχός Τζιορντάνο Μπρούνο, άγαλμα του οποίου βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της Ρώμης, κάηκε στην πυρά το 1600 επειδή υποστήριξε ότι το σύμπαν δεν έχει όρια. Ο Γαλιλέος το 17ο αιώνα αντιμετώπισε και αυτός τη μήνη του Βατικανού για τη θεωρία του ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.

Η σύγχρονη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία δεν αντιμετωπίζει πια καχύποπτα όσους προσπαθούν να ερμηνεύσουν το σύμπαν σε επιστημονικούς όρους. «Μπορώ να πιστεύω στο Θεό κι την ίδια στιγμή να αποδέχομαι τη θεωρία του Αϊνστάιν ότι ο χρόνος δεν υπήρξε πάντα», λέει ο καρδινάλιος Μπάστι.

ΠΗΓΗ : www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου