Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Σε άνθηση το εμπόριο όπλων

Παρά την συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση, το εμπόριο όπλων καλά κρατεί, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) «οι πωλήσεις όπλων των εκατό μεγαλύτερων εταιριών κατασκευής οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν κατά 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2009 σε σχέση με το 2008, δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 8%».

Οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, εκτός των κινεζικών, πούλησαν όπλα αξίας 401 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009 με τις ΗΠΑ να κρατούν τα σκήπτρα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Την περασμένη χρονιά, οι πωλήσεις όπλων των 100 μεγαλύτερων κατασκευαστών έφθασαν τα 401 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 247 δισεκατομμύρια (61,5%) προς όφελος των 45 εταιριών του αμυντικού τομέα, που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.


«Οι δαπάνες σε προϊόντα και στρατιωτικές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένας καθοριστικής σημασίας τομέας για την αύξηση των όπλων των αμερικανικών εταιριών και των δυτικοευρωπαϊκών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά», υπογραμμίζει η εμπειρογνώμων της.......αμυντικής βιομηχανίας στο SIPRI, Σούζαν Τζάκσον.


Ο αμερικανικός όμιλος στον τομέα της άμυνας Lockheed Martin πήρε την πρωτιά από τον βρετανικό ΒΑΕ Systems το 2009, με πωλήσεις 33,4 δισεκατομμυρίων έναντι 33,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα. Ο κάθε όμιλος κατέχει ποσοστό 8,3% επί των συνολικών πωλήσεων.

«Μόνο η αμερικανική πτέρυγα του ΒΑΕ πούλησε όπλα αξίας 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που την κατατάσσει στην 7η θέση παγκοσμίως», τονίζει η έκθεση. Η Ευρώπη εκπροσωπείται στους εκατό μεγαλύτερους ομίλους με 33, που εδρεύουν σε εννέα χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Βρετανία, Σουηδία και Ελβετία). Οι πωλήσεις τους ανήλθαν συνολικά σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 30% επί του συνόλου των πωλήσεων.

Εκτός από τον όμιλο ΒΑΕ Systems, δεύτερο σε πωλήσεις παγκοσμίως, ο ευρωπαϊκός όμιλος EADS κατατάσσεται την 7η θέση με πωλήσεις 15,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,0%) και ο ιταλικός Finmeccanica στην 8η θέση με 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια (3%). Μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων πωλητών όπλων, οι επτά είναι οι αμερικανικές Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon, L-3 Communications, United Technologies.

To SIPRI δεν συμπεριέλαβε την Κίνα καθώς «αν και το γνωρίζουμε ότι αρκετές κινεζικές εταιρίες οπλικών συστημάτων είναι αρκετά σημαντικές για να περιλαμβάνονται στις εκατό μεγαλύτερες, είναι αδύνατο για εμάς να τις συμπεριλάβουμε λόγω των μη επακριβών δεδομένων και της έλλειψης συγκρίσιμων στοιχείων», εξήγησε η Τζάκσον.

Η Ασία εκπροσωπείται ωστόσο στην κατάταξη με 10 ομίλους (4 στην Ιαπωνία, 3 στην Ινδία, 2 στη Νότια Κορέα και μία στη Σιγκαπούρη) και η Μέση Ανατολή με 5 ομίλους (3 στο Ισραήλ, έναν στο Κουβέιτ και έναν στην Τουρκία). Οι δύο αυτές περιοχές κατέγραψαν πωλήσεις συνολικά 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009, σύμφωνα με την έκθεση.
ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου