Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τσερνομπίλ: 25 χρόνια μετά

Είκοσι πέντε χρόνια έχουν περάσει από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, εκείνο του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα στο BBC.

Στις 26 Απριλίου 1986 σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα ένα ραδιενεργό νέφος που προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και επηρέασε την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Βόρεια Ευρώπη.

Χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο από την έκθεση στη ραδιενέργεια, μολύνθηκε ο αέρας, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα τρόφιμα.

Από την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 σκοτώθηκαν 30 άτομα.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις μολυσμένες περιοχές με ραδιενέργεια στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.


Γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, βρίσκεται η «απαγορευμένη ζώνη», όπως ονομάστηκε και τότε δόθηκε εντολή να εκκενωθεί, η οποία επισήμως παραμένει......ακατοίκητη μέχρι σήμερα.


Μετά την έκρηξη χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν στις εργασίες κατασκευής της προσωρινής σαρκοφάγου γύρω από τον αντιδραστήρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών που έγινε στο Κίεβο της Ουκρανίας, συγκεντρώθηκαν 550 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και την τοποθέτηση της νέας σαρκοφάγου στο Τσερνομπίλ.

Για πολλές ημέρες οι σοβιετικές αρχές κράτησαν τότε μυστικό το ατύχημα.

Η «μαύρη» επέτειος της καταστροφής στο Τσέρνομπιλ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, δεδομένης της καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και τις ανησυχίες που υπάρχουν για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev δήλωσε ότι θα πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από την καταστροφή στο Τσερνομπίλ και στη Φουκουσίμα και να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια σε περιστατικά πυρηνικών ατυχημάτων.
econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου