Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Η Ισπανία δεν είναι τόσο καθολική όσο παλιά

Της Suzzane Daley / The New York Times
Η εκκλησία του αιδεσιμότατου Εουμπίλιο Ροντρίγκεθ είναι ένα προκατασκευασμένο κτίριο σε μια περιοχή της Μαδρίτης που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Μπροστά στο ιερό, μερικά λουλούδια. Πίσω του, μερικές πλαστικές καρέκλες.
Η Ισπανία εφαρμόζει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Η ανεργία των νέων φτάνει το 40%. Κάθε μέρα άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους από κατασχέσεις. Σε μια τέτοια συγκυρία - λέει ο Ροντρίγκεθ - πώς είναι δυνατόν να οργανώνεται μια επίσκεψη του Πάπα με κόστος 72 εκατ. δολάρια, ένα μέρος των οποίων πληρώνεται από τους φορολογούμενους; «Είναι ένα σκάνδαλο», τονίζει, «το οποίο δυσφημεί την Εκκλησία».
Ο 67χρονος πατήρ Ροντρίγκεθ είναι ένας από τους 120 κληρικούς που εργάζονται για τους φτωχούς και υπέγραψαν ένα υπόμνημα, με το οποίο διαμαρτύρονται για την αυριανή επίσκεψη του Πάπα. Αφενός για το κόστος της και αφετέρου για την ανάρμοστη ανάμειξη της Εκκλησίας και του Κράτους.

Η Μαδρίτη προετοιμάζεται για την άφιξη έως και 1,5 εκατ. πιστών. Το Πάρκο Ρετίρο εφοδιάστηκε με 200 φορητά εξομολογητήρια. Η κυβέρνηση και αξιωματούχοι της Εκκλησίας επιμένουν ότι το.......κόστος για τους φορολογούμενους θα είναι ελάχιστο και τα οφέλη για την οικονομία μεγάλα. Υπολογίζεται ότι οι προσκυνητές θα πληρώσουν κάπου 44 εκατ. δολάρια, ενώ θα υπάρξουν και πολλές δωρεές.

«Η κυβέρνηση μας βοήθησε σε δύο μόνο τομείς», λέει ο Φερνάντο Χιμένεθ Μπαριοκανάλ, οικονομικός διευθυντής της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στο πλαίσιο της οποίας ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' θα μιλήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς. Πρώτον, οι προσκυνητές θα μπορέσουν να κοιμηθούν σε δημόσια κτίρια, όπως είναι τα σχολεία. Δεύτερον, το ποσό που θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις για τις διάφορες εκδηλώσεις, και υπολογίζεται σε 23 εκατ. δολάρια, θα εκπέσει από τον φόρο.
Οι επικριτές της επίσκεψης θεωρούν όμως αυτούς τους ισχυρισμούς γελοίους. Ο πατήρ Ροντρίγκεθ και άλλοι που υπέγραψαν το δεκασέλιδο υπόμνημα επισημαίνουν ότι το κόστος εκτοξεύεται πάντα όταν ο Πάπας επισκέπτεται μια πόλη. Οπως λένε, το κόστος της ασφάλειας, της συγκομιδής των σκουπιδιών και της πίεσης που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας θα προσθέσει άλλα 10 εκατ. δολάρια στο φορτίο των φορολογουμένων. Σε μια στιγμή που το εισιτήριο του Μετρό αυξήθηκε κατά 50%, οι προσκυνητές θα έχουν έκπτωση 80% στο εισιτήριο των μετακινήσεών τους…
«Ακόμη δεν μας έχουν πει πόσο κόστισε η επίσκεψη του Πάπα πριν από 2 χρόνια», λέει η Εστερ Λόπεθ Μπαρθελό, από το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς, που άρχισε αυτόν τον μήνα μια εκστρατεία μέσω twitter κατά της επίσκεψης του Πάπα.
Η Ισπανία δεν είναι τόσο καθολική όσο παλιά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι 71,7% των Ισπανών δηλώνουν καθολικοί, έναντι 82,1% το 2001. Από αυτούς, μόνο 13% πηγαίνουν στη λειτουργία την Κυριακή, έναντι 19% πριν από 10 χρόνια.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου