Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Μάθημα πολιτισμού

Του Μιχάλη Μητσού
Οι δύο τρομοκρατικές επιθέσεις δεν μπορούν ασφαλώς να συγκριθούν. Η μία στοίχισε τη ζωή κάπου 3.000 ανθρώπων, η άλλη 77. Η μία υπήρξε προϊόν λεπτομερούς σχεδιασμού και πραγματοποιήθηκε από ένα ολόκληρο δίκτυο φανατικών ανθρώπων, η άλλη έγινε από έναν εξτρεμιστή που εκμεταλλεύτηκε την ανοιχτή κοινωνία της χώρας του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η σύγκριση του τρόπου με τον οποίο αντέδρασαν οι δύο ηγέτες. Ο πρώτος, ονόματι Τζορτζ Μπους ο νεότερος, είπε την περίφημη φράση «Οποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Ο δεύτερος, ονόματι Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε μια φράση εξίσου αξιομνημόνευτη, και πολύ πιο πολύτιμη: «Η μοναδική απάντηση στην τρομοκρατία είναι περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα ανοίγματα».

Με αυτήν τη φράση στις αποσκευές τους επιβιβάστηκαν την περασμένη Δευτέρα σε δύο λεωφορεία εκατό νέοι του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, που αποτέλεσε πριν από ενάμιση μήνα τον βασικό στόχο του δολοφόνου της Ουτόγια. Πήραν μαζί τους χιλιάδες τριαντάφυλλα κι άλλες τόσες προκηρύξεις. Κι έφυγαν για μια περιοδεία στην επαρχία, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Ανάμεσά τους ήταν ένας από τους επιζήσαντες του μακελειού, ο 26χρονος Ασμουντ Αουκρουστ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατικών Νεολαιών. Στην πρώτη πόρτα που χτύπησε άνοιξε μια γυναίκα, που τον πληροφόρησε ότι ψηφίζει άλλο κόμμα. «Κράτα το τριαντάφυλλο, είναι αρκετό ότι ψηφίζεις», της είπε εκείνος. Ο επόμενος ήταν ένας......γέρος, που δεν είχε επιφυλάξεις: σ' όλη του τη ζωή ψήφιζε Εργατικό Κόμμα. Κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα τον Αουκρουστ. «Ησουν στο νησί;». «Ναι». «Σε παρακολουθεί ψυχολόγος;». «Ναι». «Είναι καλό τουλάχιστον που σε απορροφά αυτή η προεκλογική εκστρατεία;». «Είναι».
Ο στόχος της νεολαίας των Εργατικών είναι η συμμετοχή στις εκλογές να σπάσει κάθε ρεκόρ, ώστε η νορβηγική κοινωνία να αποδείξει ότι δεν πτοείται από έναν τρομοκράτη. Οπως επισημαίνει όμως ο απεσταλμένος της «Μοντ», και τα υπόλοιπα κόμματα έκαναν μια ψύχραιμη και πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία. Το δεξιό Κόμμα της Προόδου, στο οποίο ανήκε ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ προτού τα βροντήξει, απέσυρε μια προκήρυξη που απεικόνιζε ένα κομματιασμένο τριαντάφυλλο, σύμβολο της καταπάτησης των υποσχέσεων από τους Εργατικούς. Οι συντηρητικές νεολαίες πολτοποίησαν τις δικές τους προκηρύξεις, που έγραφαν «Καλύτερα νεκρός παρά κόκκινος». Είναι κρίμα βέβαια που χρειάστηκαν ένα τόσο ισχυρό σοκ για να κάνουν το αυτονόητο.
Το στοίχημα μοιάζει να κερδίζεται. Ολα τα κόμματα είδαν μετά την 22α Ιουλίου τα μέλη τους να αυξάνονται. Η 14χρονη Τζούλια γράφτηκε στην Εργατική Νεολαία στις 5 Αυγούστου, την ημέρα της κηδείας μιας φίλης της. «Μετά την Ουτόγια», λέει, «προσπαθούμε να είμαστε πιο ανοιχτοί απέναντι στους άλλους». Ο ήρωάς της, ο ήρωας όλων των νέων, είναι βέβαια ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο άνθρωπος που τους εμπόδισε να πέσουν στην παγίδα του μίσους και της δυσπιστίας. Ο ηγέτης που ακολούθησε τον ακριβώς αντίθετο δρόμο από τον Μπους.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου