Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Σύγχρονη δουλεία....

Κυριακίδης Ν.
Ποιος είπε ότι η δουλεία έχει εκλείψει; Ότι είναι ένα κατάλοιπο της Ιστορίας; Ένα στίγμα στην ιστορική εξέλιξη των κοινωνικών συστημάτων; Μπορεί να μην έχει πια την κλασική εκδοχή του εμπορίου μαύρων σκλάβων από την Αφρική προς τις ΗΠΑ, αλλά απ' τον κόσμο αυτό δεν έχει εξαφανιστεί. Άλλωστε ως φαινόμενο ακολουθεί το ανθρώπινο είδος εδώ και αιώνες.

Απλώς άλλαξε η μορφή της, για να συμβαδίζει με τις αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την εντατικοποίηση της εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο Αμερικανός Κέβιν Μπέιλς είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροεχάμπτον του Λονδίνου και πρόεδρος του οργάνωσης Free the Slaves (ελευθερώστε τους σκλάβους) - αμερικανικό παράρτημα της Anti-Slavery International. Σε πρόσφατο άρθρο του στο Αλ Τζαζίρα, υπολογίζει ότι υπάρχουν 27 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που ζουν σήμερα σε συνθήκες δουλείας.


Πολλές από τις νέες μορφές δουλείας, λέει ο Αμερικανός ακτιβιστής, εμφανίστηκαν μετά το 1945. Η σύγχρονη δουλεία διαφέρει από εκείνες του παρελθόντος σε ένα καίριο σημείο: Οι σκλάβοι είναι σήμερα φθηνότεροι απ' οποιαδήποτε άλλη φορά στην ανθρώπινη ιστορία! Είναι χαρακτηριστικό πως, τον .......19ο αιώνα, η αγορά σκλάβων απαιτούσε πολύ μεγάλα κεφάλαια. Το 1850, για παράδειγμα, ένας Αφρικανός σκλάβος στον αμερικάνικο Νότο κόστιζε κατά μέσο όρο 1.000 δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με 40.000 δολάρια! Τα κέρδη του ιδιοκτήτη ήταν συγκριτικά χαμηλά, αλλά η “επένδυσή” του ήταν μακροχρόνια, συχνά είχε τη διάρκεια ολόκληρης ζωής.

Στον σύγχρονο κόσμο, οι σκλάβοι είναι πια τόσο φτηνοί που προορίζονται κυριολεκτικά για “εργαλεία” μιας χρήσης, υπογραμμίζει ο Μπέιλς. Ένα 14χρονο κορίτσι που πουλιέται σε οίκο ανοχής στην Ταϊλάνδη συνήθως έχει αρχική τιμή αγοράς κάτω από 1.000 δολάρια. Για να κερδίσει την ελευθερία της, θα πρέπει να ξεπληρώσει στον ιδιοκτήτη της οκτώ φορές αυτό το ποσό, συν έξοδα για νοίκι, φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Παρά το ότι θα έχει 10-15 πελάτες κάθε βράδυ, το χρέος της για την ελευθερία θα αυξάνεται συνεχώς, ενώ το κέρδος του ιδιοκτήτη σε σχέση με την αρχική “επένδυση”, μπορεί να φτάσει ακόμα και το 800%! Ο ετήσιος “τζίρος” μιας έφηβης σκλάβας πόρνης σε οίκο ανοχής στην Ταϊλάνδη υπολογίζεται σε 75.000 δολάρια κατά μέσο όρο. Βέβαια, ο ιδιοκτήτης θα είναι “τυχερός” αν η “επένδυσή” του κρατήσει 3-4 χρόνια, μέχρι δηλαδή η δούλα του να κολλήσει AIDS... Αλλά επειδή ακριβώς οι τιμές των κοριτσιών είναι τόσο φτηνές, δεν θα έχει πρόβλημα να την αντικαταστήσει άμεσα...

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπέιλς, τρία στοιχεία συνετέλεσαν στο να αλλάξει η μορφή της δουλείας στον σύγχρονο κόσμο. Πρώτον, ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει τριπλασιαστεί από το 1945 και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης αφορά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Δεύτερον, οι οικονομικές αλλαγές εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, σε συνδυασμό με πολεμικές ή περιβαλλοντικές καταστροφές, οδήγησαν τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών στις πόλεις και από εκεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, καθιστώντας τους “προϊόντα” για σκλαβοπάζαρα. Τρίτον, η ενδημική κρατική διαφθορά εξασφάλισε τη διαχρονική ατιμωρισία εκμεταλλευτών και δουλεμπόρων...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου