Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Σώματα

Από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗ 
Σας γοητεύουν ακόμη οι εξηγήσεις; Είναι προφανές ότι κουραστήκαμε απ' το να είμαστε ανθρώπινα όντα κι ότι η φάση της χαλάρωσης δεν θα αργήσει. 
ΒΛΑΚΩΔΕΙΣ και φρικιαστικές περιπτώσεις σαν αυτή του Αυστραλού «καλλιτέχνη» Stelarc, που ζήτησε τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής για να εμφυτεύσει ένα τρίτο αυτί στο μπράτσο του, με το οποίο μπορεί εξάλλου να ακούει μια χαρά, καταγράφονται σαν στιγμιότυπα ενός αναπόφευκτου δήθεν άλματος προς την ολοκληρωτική μεταμόρφωση του Homo sapiens σ' ένα κλειστό νευρομυϊκό και ορμονικό κύκλωμα με μεταβλητό πρόσημο. 
 ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ, απ' όταν εκμηδενίστηκε αυτό που ονομάζαμε ψυχισμό ή ταυτότητα, το σώμα έγινε απόλυτος κυρίαρχος των εξελίξεων και, συνάμα, εξαϋλώθηκε. Τα απομεινάρια του, τώρα, προσφέρονται σαν αριθμοί ή αντικείμενα της νευροβιολογίας, της βιοτεχνολογίας και της πλαστικής χειρουργικής, ειδικεύσεων που αρνούνται να λογοδοτήσουν σε οιονδήποτε ηθικό ή αισθητικό νόμο. Παντελώς απρόσμενες μεταλλάξεις βρίσκονται στο κατώφλι του μέλλοντος, ενώ οι διασταυρώσεις του DNA διαφορετικών ζωντανών ειδών έχουν ήδη πολιτογραφηθεί στις λίστες των εργαστηρίων υπό τις τυμπανοκρουσίες των ΜΜΕ. 
ΑΝΑΛΟΓΩΣ, οι εγχειρήσεις αλλαγής φύλου οδηγήθηκαν στην κοινοτοπία· το θρίλερ των αλλεπάλληλων επιτυχιών στον........τομέα του κλωνισμού και της κρυονικής κατέληξε επίσης ρουτίνα. Αντρική εγκυμοσύνη, ευθανασία και επαναπρογραμματισμός του γενετικού υλικού κουβεντιάζονται ανοιχτά εν μέσω χειροκροτημάτων· Viagra και χάπι γυναικείου οργασμού, έξυπνα αναβολικά και στειρώσεις, τεχνητή γονιμοποίηση και γάμοι ομοφύλων, πλειστηριασμοί ωαρίων στο Διαδίκτυο και παραγωγή οργάνων για μεταμόσχευση, παρένθετες μητέρες, μωρά κατά παραγγελίαν, κηδείες που θυμίζουν διαχείριση αποβλήτων, καθώς και πάσης φύσεως στρατηγικές συγχώνευσης ανθρώπου και μηχανών - όλες οι παραπάνω εφιαλτικές καινοτομίες εντάχτηκαν στη «ανοιχτή», «δημοκρατική» και, βεβαίως, «επιστημονική» συζήτηση που βηματοδοτεί την πρόοδο της ιατρικής και παραϊατρικής τεχνολογίας στη Δύση. 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, καθ' οδόν προς τον επανασχεδιασμό του ανοσοποιητικού συστήματος, τα γηρατειά θεωρούνται σαν ακόμη μια ασθένεια και σε κανέναν πλέον δεν επιτρέπεται να αναπολεί τη σταδιακή ωρίμανση μιας ύπαρξης που δεν θα είναι αποκλειστικά μηχανική και κυτταρική. Εξάλλου, ελάχιστα απέχουμε, όπως μας λένε, από την πλήρη προσομοίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου στον υπολογιστή - κάτι που έχει επιτευχθεί εν μέρει, προεισαγωγικά, στην εκπαίδευση των εφήβων, οι οποίοι διδάχτηκαν να αντιμετωπίζουν το οιοδήποτε ερέθισμα με όρους αποδοχής/απόρριψης, παρακάμπτοντας όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις. Αυτές εγκαταλείφθηκαν μαζί με τον παλιό αναλογικό κόσμο, και υποτίθεται ότι κυκλοφορούν μεταξύ ποιητών ως αντίκες. 
ΗΔΗ προκύπτει ένα είδος ονόματι Ανθρωπος 0.2, αποπροσωποποιημένο υβρίδιο με τρίμηνη εγγύηση ή και κατ' ευθείαν αναλώσιμο. Σε σύγκριση με το τι μας επιφυλάσσουν, η οικονομική κρίση, όπως χαρακτήρισαν τη σμίκρυνση της φούσκας, θα είναι απλώς ένα ρομαντικό επεισόδιο. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου