Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Μια νέα τάξη.......

Της Elisabetta Povoledo
Τα προβλήματα...
... που δημιουργεί η οικονομική κρίση τα βιώνουν οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Είναι όμως ιδιαίτερα έντονα σε κάποιες χώρες όπου εμφανίζεται μια νέα τάξη: διαζευγμένοι άνδρες που καταλήγουν άποροι ή άστεγοι, καθώς παλεύουν να επιζήσουν, αλλά και να συντηρήσουν τα παιδιά τους πληρώνοντας διατροφή. Ο αριθμός των πατέρων που βρίσκονται σε αυτή τη δεινή θέση είναι δύσκολο να καταγραφεί και παρότι ακόμα δεν είναι πολύ μεγάλος δείχνει να αυξάνεται διαρκώς, σύμφωνα με τους ερευνητές και τις επίσημες στατιστικές κυρίως στη Νότια Ευρώπη.
Στην Ιταλία...

... το φαινόμενο αυτό είναι σε μεγαλύτερη έξαρση και αντικατοπτρίζει έναν συνδυασμό τάσεων που έχουν διαμορφωθεί λόγω της τετράχρονης οικονομικής κρίσης, η οποία μεταξύ των άλλων διαβρώνει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Για κάποιους διαζευγμένους μεσήλικους πατέρες, τα βάρη είναι τόσο μεγάλα καθώς βρίσκονται χωρίς δουλειά και δίχως να μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους ώστε βρίσκονται εξαρτημένοι από τους γονείς τους, οι οποίοι τους υποστηρίζουν οικονομικά. «Η υποστήριξη που προσέφεραν οι ιταλικές οικογένειες, που υποκαθιστούσε ουσιαστικά την κρατική πρόνοια, δεν είναι κάτι που πλέον μπορεί να θεωρείται δεδομένο», λέει ο Αλμπέρτο Μπρούνο, στέλεχος του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, στο Μιλάνο. Οι εθελοντές, περιγράφει, βρίσκουν όλο και.........περισσότερους άνδρες που ζουν μέσα στα αυτοκίνητά τους.
«Παλιά...
... έβλεπα στους δρόμους ζητιάνους ή ναρκομανείς», λέει ο 25χρονος εθελοντής Τζιάνι Βίλα που μια φορά την εβδομάδα πάει τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες στις λεγεώνες των αστέγων στο Μιλάνο. «Σήμερα βρίσκω όλο και περισσότερους ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, πολλούς ανύπαντρους πατέρες που μένουν πλέον στους δρόμους». Δίνουν μόνο το μικρό τους όνομα διότι δεν θέλουν να μάθει η οικογένειά τους την κατάστασή τους, όπως ο 56χρονος Φράνκο που τρέμει μη μάθουν την αλήθεια η πρώην σύζυγός του και οι δύο κόρες τους. Αφότου πτώχευσε το εστιατόριό του στην Πούλια, στα νότια της Ιταλίας, ταξίδεψε τον Απρίλιο στο Μιλάνο για να βρει δουλειά ώστε να μπορεί να πληρώνει τη διατροφή μετά το διαζύγιο που πήρε πριν από ενάμιση χρόνο, καθώς οι κόρες του, που είναι γύρω στα 20, είναι και οι δύο άνεργες. Ο Φράνκο ζει σε ένα χαρτόκουτο απέναντι στο χρηματιστήριο του Μιλάνου για να μην έχει έξοδα και κάνει ό,τι δουλειά βρει.
Τα διαζύγια...
... έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά στην Ιταλία. Από 230 διαζύγια ανά χίλιους γάμους το 1995, το 2009 ο αριθμός αυξήθηκε σε 480 διαζύγια στους χίλιους γάμους, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία. Παρότι 50% των διαζευγμένων γυναικών βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να δυσκολεύει, το διαζύγιο είναι πολύ πιο καταστροφικό για κάποιους άνδρες. Κάτι ανάλογο διαφαίνεται ότι συμβαίνει και στην Ισπανία όπου τα διαζύγια αυξάνονται δραματικά με ανάλογες επιπτώσεις για πολλούς άνδρες, καθώς και στην Ελλάδα όπου σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια.
TA NEA/ THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου