Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Σε νέα ύψη ρεκόρ το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου «αερίου του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα, ανεβαίνουν συνεχώς και σε ορισμένα σημεία του πλανήτη ήδη ξεπέρασαν για πρώτη φορά ένα νέο ορόσημο, τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).

Αν και πρόκειται περισσότερο για ένα ψυχολογικό και συμβολικό όριο, καθώς, από επιστημονική άποψη, δεν προκύπτει ότι τα 400 ppm αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο για το κλιματικό σύστημα της Γης, παρόλα αυτά το γεγονός είναι ενδεικτικό για τη σοβαρή επίπτωση που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο κλίμα του πλανήτη.

«Στη διάρκεια του μηνός Απριλίου, σε όλη την Αρκτική ο μέσος όρος ήταν πάνω από 400 ppm για πρώτη φορά», δήλωσε o κλιματολόγος Πίτερ Τανς της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το New Scientist.

Τα επίπεδα του διοξειδίου φθάνουν εποχιακά στο αποκορύφωμά τους γύρω στον Απρίλιο και μετά πέφτουν πάλι το καλοκαίρι, καθώς αυξάνεται η απορρόφησή του από τα φυτά. Έτσι, σε μέσο ετήσιο επίπεδο, το ύψος του διοξειδίου αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα, στα 393 ppm.


Όμως, σύμφωνα με..........τον Αμερικανό επιστήμονα, τα παγκόσμια μέσα επίπεδα του διοξειδίου αναμένεται να ξεπεράσουν αυτό το όριο των 400 ppm σε λίγα χρόνια.

Η Αρκτική δεν είναι το μόνο μέρος στη Γη που εμφανίζει τέτοια επίπεδα ρεκόρ. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε κι αυτή ότι κατέγραψε επίπεδα διοξειδίου πάνω από 400 ppm τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο, σε έναν από τους τοπικούς σταθμούς της.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιό επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές. Σύμφωνα με τον Τανς, θα μπορούσε να είναι 320 ppm, 380 ppm ή κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συνεχής άνοδος του ατμοσφαιρικού διοξειδίου δεν μπορεί παρά να αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για τις πιθανές απρόβλεπτες μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Παίζουμε ένα πολύ επικίνδυνο παιγνίδι», τόνισε.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου